Aan de slag met afval op school

Word ook een afvalvrije school!

Wil je op school ook aan de slag met afval scheiden? Door afval te scheiden zorgen we ervoor dat we meer afval hergebruiken, waardoor er minder afval verbrand hoeft te worden. Zo wordt de afvalstroom circulair. Om die reden voerde gemeente Zwijndrecht vanaf 1 januari 2023 het recycletarief in. Inwoners betalen nu (per huishouden) een vast bedrag per afvalzak met restafval. Maar door afval goed te scheiden, blijft er veel minder restafval over en dus betaal je minder voor het restafval.

Voordelen afvalvrije school
Na invoering van het recycletarief binnen gemeente Zwijndrecht moedigen we natuurlijk ook de Zwijndrechtse scholen aan om afvalvrij te worden. De voordelen van een afvalvrije school zijn:
-er is (zeer) weinig restafval;
-zorgen voor bewustwording van afvalscheiding bij kinderen (want jong geleerd is oud gedaan);
-draagt bij aan een duurzame en circulaire wereld;
Zo maken we Zwijndrecht en onze omgeving duurzamer.
Dit doen we samen met HVC.

Wat is een afvalvrije school?
– Een afvalvrije school scheidt oud papier & karton (opk), groente-, fruit- & tuinafval en etensresten (gfte) en verpakkingen van plastic, metaal/blik & drankenkartons (pmd).
Zo heeft een school veel minder restafval dan bij niet scheiden en blijven er veel meer grondstoffen over;
– een afvalvrije school zorgt ervoor dat de minicontainers met herbruikbare resten op de juiste dag en tijd op straat worden gezet, zodat HVC deze kan legen;
– om een succes te maken van het scheiden van afval, is duidelijke uitleg hierover aan docenten en leerlingen heel belangrijk.

Zo gaat het in zijn werk:
1. HVC organiseert een bijeenkomst om docenten voor te bereiden.
2. Daarna zorgt HVC voor een feestelijke start, met onder andere de inzet van een vuilniswagen en afvalcoaches. De afvalcoaches leggen aan de leerlingen uit wat in welke bak hoort en waarom afvalscheiden belangrijk is. Tijdens dit startmoment delen de coaches ook  de inzamelbakjes voor restafval, oud papier & karton en groente-, fruit- & tuinafval en etensresten uit. De oude prullenbak wordt de nieuwe bak voor verpakkingen van plastic, metaal/blik & drankenkartons.
3. Het oud papier & karton, groente-, fruit- & tuinafval en etensresten en verpakkingen van plastic, metaal/blik & drankenkartons wordt door HVC opgehaald op de vaste datums.

Hoe helpt de gemeente?
– De gemeente betaalt de eenmalige kosten van €969 voor de introductie, educatie en het uitdelen van de bakjes.
– De jaarlijkse kosten verschillen per school. De tarieven van HVC voor het ophalen van het pmd, gfte en opk zijn:
0 – 200 leerlingen € 422,-
201 – 400 leerlingen € 592,-
401 – 600 leerlingen € 770,-
601 – 800 leerlingen € >839,-
– De gemeente betaalt  deze jaarlijkse kosten de eerste 2 jaar, omdat we begrijpen dat scholen nog andere contracten hebben lopen voor het laten ophalen van het restafval.  Scholen kunnen de eerste 2 jaar dat zij een afvalvrije school zijn de contracten voor restafval aanpassen, omdat er minder restafval overblijft.

De enige tegenprestatie-die de gemeente heeft voor het betalen van deze eenmalige en 2x de jaarlijkse kosten, is de afspraak dat de scholen ook na de 2 jarige periode een afvalvrije school blijven.

Ook een afvalvrije school worden? Mail naar om.romijn@zwijndrecht.nl
We gaan graag met je in gesprek.

Meer informatie en aanmelden

Meer informatie en aanmelden

Aanvullend 

Bekijk meer aanbod