Een bijenlint is een kleurrijk pad dat door de gemeente slingert. In Zwijndrecht zijn ze op verschillende plekken te vinden. Bijvoorbeeld aan de Willy Sluiterweg. Het bloemrijke pad verbindt verschillende groene plekken zoals parken, tuinen, bermen en pleinen met elkaar. Het doel van het bijenlint is het vergroten van de biodiversiteit en zorgen voor een gezonde leefomgeving voor bijen, hommels, vlinders en andere insecten.

Hoe ziet een bijenlint eruit?

Een bijenlint hoeft er niet altijd hetzelfde eruit te zien. Het kan een strook bloemen zijn die langs een weg loopt, een serie bloemperken in een park, een beplante berm langs een fietspad of een combinatie hiervan. Het belangrijkste kenmerk van een bijenlint zijn de verschillende bloemen en kruiden die het hele groeiseizoen bloeien. Zo is er altijd voldoende voedsel voor bestuivende insecten.

Wat zijn de voordelen van een bijenlint?

Een bijenlint heeft verschillende voordelen. Zo zorgt het ten eerste voor een gezonde leefomgeving voor bijen en andere bestuivende insecten. Dat is nodig, want bijenpopulaties staan wereldwijd onder druk. Dat terwijl ze een belangrijke rol spelen in de bestuiving van planten. Dit zorgt er namelijk voor dat fruit, groenten en zaden kunnen groeien. Verder ziet een bijenlint er ook fraai uit. Het zorgt zo niet alleen voor een prettige leefomgeving voor insecten. Het is ook een mooi stukje natuur.

Hoe wordt een bijenlint onderhouden?

Omdat er verschillende bloemen en kruiden groeien, staat een bijenlint minstens 8 maanden per jaar in bloei. Van het vroege voorjaar tot het begin van het najaar is er kleur te vinden in de berm. Omdat een bijenlint niet alleen voor voedsel, maar ook voor beschutting zorgt, wordt deze bloemenstrook minder vaak gemaaid dan ander groen.