Beleid en subsidies

Ben je van plan je woning te verduurzamen? Bijvoorbeeld isoleren of een warmtepomp? Bekijk dan eerst even of je subsidie kan aanvragen. Handige websites hiervoor zijn te vinden onderaan de pagina!

Beleid

De Drechtsteden, waaronder Zwijndrecht, gaan samen voor nieuwe energie. In de Drechtsteden onderzoeken we waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Maar ook welke warmtebronnen te gebruiken zijn zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen. Waar is ruimte en hoeveel?

 

Regionale Energiestrategie

Voor de energietransitie is Nederland onderverdeeld in 30 regio’s. Elke regio stelt een plan op, de Regionale Energiestrategie (RES). Hierin komt te staan hoe de regio gaat bijdragen aan het opwekken van meer duurzame energie. In juli 2021 bieden de Drechtsteden de RES 1.0 aan het Rijk aan. Meer weten? Kijk op www.drechtstedenenergie.nl

 

 

Transitievisie Warmte

In de Transitievisie Warmte 2021 staat welk alternatief voor aardgas de voorkeur heeft en wat het tijdspad per buurt is. Bij het opstellen van de Transitievisie Warmte is per wijk onderzocht welk warmteoplossing de laagste totale kosten heeft en op wat voor termijn die te realiseren is. Ook is er gekeken naar de duurzaamheid van de oplossing en de impact op de openbare ruimte.

Voor iedere buurt is een route uitgestippeld met het perspectief voor aardgasvrije warmte en een fasering op hoofdlijnen. Ook zijn met inbreng van bewoners, raadsleden, betrokken partnerorganisaties en andere Drechtsteden uitgangspunten opgesteld.

Belangrijkste uitgangspunt is dat de overstap voor iedereen haalbaar en betaalbaar moet zijn en dat iedereen mee kan doen. Meer weten? Lees de Transitievisie Warmte op www.zwijndrecht.nl/duurzaam

Overzicht van subsidies op Duurzaam Drechtsteden

Er zijn regelmatig subsidies voor het treffen van maatregelen om woningen te verduurzamen. Kijk hiervoor op Duurzaam Drechtsteden

Lees meer over deze regeling

Stel je vraag aan Duurzaam Drechtsteden

Duurzaam Drechtsteden helpt je als woningeigenaar in Zwijndrecht met al je vragen rondom energie besparen en duurzaam wonen. Op Duurzaam Drechtsteden zie je met de HuisScan snel welke duurzame maatregelen het meest geschikt zijn voor je woning. Ook krijg je direct een overzicht van lokale en landelijke subsidies en financieringsmogelijkheden. Door de koppeling met het lokale bedrijfsleven kun je eenvoudig offertes opvragen bij aanbieders in de regio.

Lees meer over deze regeling

Drechtste stromen geeft advies aan huis!

Wil je je huis (laten) isoleren? Of ga je klussen in huis? Ook dat is een ideaal moment om met maatregelen voor energiebesparing aan de slag te gaan. De energiecoaches van de Drechste stromen geven graag onafhankelijk advies over de aanpak van een huis. Zij hebben kennis over woningtypen, bouwjaar, soorten isolatiemateriaal, verwarming, ventilatie, warmtepompen, etc. en denken graag met je mee.

Lees meer over deze regeling