10 vervallen bushaltes leveren ruim 380 m2 extra groen op in Zwijndrecht

18 apr 2023

In Zwijndrecht zijn 10 vervallen bushaltes, verspreid door de gemeente, vervangen voor groen. Deze vergroeningsslag heeft in één keer ruim 380 vierkante meter extra groen in Zwijndrecht opgeleverd.

Vergroeningsslag
Veel inwoners en de gemeente willen meer groen in de buurt. Daarom wordt vaak stilgestaan bij plekken waar het groener kan. De vervallen bushaltes bijvoorbeeld. Er stopten geen bussen meer, dus de bushokjes hadden geen functie meer. Door de bushaltes en de tegels eromheen te verwijderen, is ruim 380 vierkante meter extra groen gerealiseerd. Voor de bushalte aan de Laan van Walburg/Thorbeckelaan kwam bijna 197m2 groen in de plaats door het geheel te betrekken bij het bosplantsoen erachter. Wethouder Jacqueline van Dongen: “Als groene gemeente zitten we niet stil. Het vergroenen van de vervallen bushaltes is wat mij betreft een win-winsituatie. De bushaltes zonder functie zijn verdwenen én de openbare ruimte is een stuk groener.

De Laan van Walburg voor en na de vergroeningsslag

Waarom vergroenen?
Groen is niet alleen mooi om te zien. Het is ook goed voor de biodiversiteit. Planten, insecten en andere diersoorten krijgen een extra plek om te kunnen leven. Daarnaast verminder het de kans op wateroverlast omdat het water door de bodem kan wegzakken én zorgt het voor extra verkoeling in de zomer.

Zelf aan de slag?
Begin dan bijvoorbeeld met het vergroenen van de tuin. Op deze pagina vindt u enkele basistips.