Een goede luchtkwaliteit is belangrijk. Hoe stook je hout met minder overlast?

11 dec 2023

Een goede luchtkwaliteit is belangrijk. Jij kunt daar aan meehelpen door het voorkomen van overlast bij een vuurtje stoken of het aansteken van de houtkachel. Heb je thuis een houtkachel of open haard? Bekijk dan onze tips voor bij het stoken van hout!

Tips voor bij het hout stoken

Gebruik alleen droog hout

Vochtig hout brandt slecht en geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het hout minstens 2 jaar. Het hout is droog als het gebarsten is of als de bast loslaat. Gebruik eventueel een vochtmeter om te meten of het hout droog genoeg is. Koop je hout? Kies voor haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt.

Houd het bij schoon, onbewerkt hout

Het is verleidelijk: even het oude hout in de kachel, maar bij verbranding van geverfd of geïmpregneerd hout komen zware metalen vrij. Dit geldt ook voor (spaan)plaat en laminaatvloeren, omdat daar lijm in zit. Daarnaast geeft papier en karton stoken veel rook en vliegas.

Leg het meest brandbare materiaal bovenop (op z’n Zwitsers)

Leg de kleine houtjes juist bóven op het vuur en steek het vuur van bovenaf aan. Dit wordt ook wel de Zwitserse methode genoemd. Het hout plaats je kruislings op elkaar, van dikke blokken hout onderin naar dunne losse houtjes en een aanmaakblokje bovenop. Check wel altijd de instructie van de kachel of haard. Soms geldt voor jouw kachel of haard iets anders.

Sla soms een dagje over

Laat de open haard of houtkachel uit bij windstil of mistig weer. Op zulke dagen blijft de rook hangen en heb je rondom het huis veel luchtvervuiling en sneller rook- en geurhinder. Op de Stookwijzer en via het (niet)stookalert zie je wanneer jouw vuur beter uit kan blijven.

Laat de schoorsteen vegen

Doe dat minstens één keer per jaar goed. Dit is ook een stuk veiliger: je heb dan minder kans op een schoorsteenbrand.

Zet de luchttoevoer helemaal open

Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Het hout kan dan beter verbranden waardoor je minder schadelijke stoffen hebt (zoals kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s ) en koolmonoxide). Schuif de luchttoevoerklep nooit dicht om het vuur te ‘smoren’; het hout verbrandt dan niet volledig waardoor er extra veel schadelijke stoffen ontstaan.

Zorg voor ventilatie

Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Het vuur kan dan lucht aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden. Wordt het binnen te warm met de houtkachel aan? Stook dan met minder hout.

Herken goed vuur

Controleer regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor meer luchtaanvoer.

Infographic met alle tips

Alle tips op een rijtje in deze Houtkachel of open haard infographic (pdf-bestand).

Luchtkwaliteit en hout stoken

De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid zet zich ook in voor een gezonde lucht. Meer weten over dit onderwerp? Kijk ook eens op de website van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.