Eigen bijdrage voor het thuis laten ophalen van grof afval

10 feb 2022

Voor het thuis laten ophalen van grof (huishoudelijk) afval wordt vanaf 1 maart een eigen bijdrage van € 20,00 berekend. Gratis blijft het ophalen van elektrische apparaten en grof snoeiafval. Herbruikbare spullen worden gratis opgehaald door Opnieuw & Co. Ook het wegbrengen van grof afval naar de Milieustraat Noordpolder aan de Crezeepolderweg in Hendrik-Ido-Ambacht is en blijft gratis.

In grof afval zitten veel waardevolle materialen. Bij de Milieustraat kan al dit afval goed worden gescheiden. Daarom blijft het zelf wegbrengen van grof afval gratis. Het ophalen van grof afval kost geld, denk alleen maar aan het transport. Daarom is besloten dat inwoners die gebruik willen maken van de ophaalservice vanaf 1 maart meebetalen aan een deel van de kosten.

Brengen beter dan halen

Door afval naar de Milieustraat te brengen kan maar liefst 75% worden gescheiden. Doordat het afval beter gescheiden is, kunnen waardevolle grondstoffen hergebruikt worden. Bij elektrische apparaten, grof snoeiafval en spullen voor de kringloop ligt het percentage hergebruik op 100%. Daarom blijft dat gratis. Afval dat niet hergebruikt wordt, wordt verbrand. Dat is de slechtste optie voor het milieu en is ook nog eens duurder dan hergebruik.

Wat is grof afval?

Grof (huishoudelijk) afval is het afval dat te groot of te zwaar is voor in de restafvalbak of -zak en wat niet meer geschikt is voor anderen om te gebruiken. Het hoort ook niet bij gft en etensresten, plastic, blik en drinkpakken, papier, textiel of glas. Denk bijvoorbeeld aan kapotte meubels, vloerbedekking en kunststof lamellen.

Hoe maak je een afspraak?

Een ophaalafspraak maak je online via hvcgroep.nl/grofafval. Daar staan ook de voorwaarden en ophaalmomenten vermeld.

Grof afval inleveren per wijk

De gemeente onderzoekt op dit moment de mogelijkheid om één keer per jaar in iedere wijk de bewoners de mogelijkheid te bieden om hun grof afval gratis in te leveren. Zodra hierover meer bekend is zal de gemeente hierover berichten.