Gratis ondersteuning bij energie besparen voor inwoners in Zwijndrecht

5 apr 2024

Vrijdag 5 april, klonk het officiële startschot voor een gezamenlijke aanpak voor energiebesparing in Zwijndrecht. De gemeente Zwijndrecht, welzijnsorganisatie Diverz, woningcorporaties Trivire en Woonkracht10 en woningbouwvereniging Heerjansdam slaan de handen ineen om álle Zwijndrechtenaren te helpen om energie te besparen en hun energierekening te verlagen. Wethouder Tycho Jansen: “De hoge energiekosten zorgen bij veel inwoners nog steeds voor geldproblemen. Daarom hebben we de afgelopen jaren een energietoeslag aan de inwoners gegeven die dat nodig hebben. Ik vind het daarom een goede ontwikkeling dat we nu samen energie gaan besparen. Samen met onze partners, maar vooral met onze inwoners. We helpen op deze manier inwoners om ook op de lange termijn energie te besparen en hoge energierekeningen te voorkomen.”

“Deze integrale aanpak is een primeur in Nederland,” geeft directeur-bestuurder Yvonne Zuidgeest van Diverz aan. “Het accent in de energietransitie ligt vaak op techniek en financiering van energiebesparende maatregelen. De sociale kant blijft vaak onderbelicht. De samenwerking met de woningcorporaties biedt volop kansen om de technische en de sociale kant aan elkaar te verbinden”. Onder de noemer ‘Samen energie besparen’ wordt deze unieke samenwerking vormgegeven. Inwoners staan er niet alleen voor.


Wat betekent deze samenwerking voor inwoners?

Als inwoners op zoek zijn naar slimme manieren om de energierekening naar beneden te krijgen, kunnen zij ondersteuning krijgen van een energiecoach. Een opgeleide vrijwillige energiecoach van Diverz komt dan bij inwoners thuis om naar de woonsituatie te kijken. De coach laat zien wat de grootste stroomverbruikers in huis zijn en geeft tips en adviezen op welke manieren energie bespaard kan worden. Als tijdens het bezoek blijkt dat aanpassingen nodig zijn om energie te besparen, kan een vervolgbezoek worden ingepland. Een vrijwilliger van de FIXbrigade van Diverz helpt dan om bijvoorbeeld tochtstrips aan te brengen, een brievenbusborstel te plaatsen of gaten en kieren te dichten. Inwoners hoeven de kosten hiervoor niet zelf te betalen. De aanpassingen kunnen ervoor zorgen dat een woning ook een stuk fijner en comfortabeler aanvoelt. Door de inzet van vrijwillige energiecoaches, fixers en de installatie van energiedisplays wordt ingezet op techniek én gedrag van inwoners. De woningcorporaties en woningbouwvereniging hebben inzicht in de wijken waar de meeste ondersteuning nodig is op het gebied van energie besparen.

Aanmelden voor een energiecoach

Inwoners kunnen terecht bij Diverz om een (gratis) energiecoach aan te vragen: tel. 078 – 620 60 60 en vraag naar Antoinette Tuijtel.

Inwoners kunnen ook het aanvraagformulier invullen op www.diverz.info/energie en www.zwijndrechtgaatduurzaam.nl/energiebesparen. Of een e-mail sturen naar samenenergiebesparen@diverz.info.