Kinderen maken kennis met duurzame doe-route en klimaatboekje tijdens Groene heldenmiddag

4 apr 2024

De kinderburgemeester van DuzaDorp en wethouder Jacqueline van Dongen (Duurzaamheid) openden 1 van de 3 de nieuwe duurzame doe-routes tijdens de Groene heldenmiddag op 17 april bij 't Weetpunt. Zij onthulden daar samen het eerste informatiepaaltje van de route bij 't Weetpunt. Dit deden ze in aanwezigheid van tientallen enthousiaste kinderen die de Groene heldenmiddag bezochten.

Na de bekendmaking van het paaltje stelden de kinderen vragen aan de kinderburgemeester en de wethouder zoals “kan er meer groen bij in Zwijndrecht en kan er minder gebouwd worden?”, “waarom ligt er zoveel plastic afval op de grond en in struiken?” Wethouder Duurzaamheid Jacqueline van Dongen: “De leuke en oprechte reacties van de kinderen deze middag laten zien dat kinderen de natuur en duurzaamheid belangrijk vinden. Samen kunnen we echt het verschil maken en zo een duurzamere wereld achterlaten voor hen en de generaties erna.”

Duurzame doe-route

De duurzame doe-route is voor jong en oud op 3 locaties te vinden: bij ’t Weetpunt, de Kiboe-hoeve en de Hooge Nesse. Op de route staan paaltjes met bordjes die uitleg geven over de duurzame onderwerpen die op de routes te zien zijn. Zoals een groen dak en een paddenpoel. Bij de route hoort een klimaatboekje met opdrachten, dat de wandelroute extra leuk maakt voor kinderen. De boekjes zijn af te halen bij de Kiboe-hoeve, ’t Weetpunt en zelf uit te printen; klik hier om het klimaatboekje te openen

Samen maken we Zwijndrecht duurzaam

Tijdens de Groene heldenmiddag konden de kinderen leuke, duurzame workshops volgen. Bijvoorbeeld een groen dak maken, een insectenhotel maken van een melkpak, zaadbommetjes maken en een natuurestafette rennen. Deze middag is een idee van Zwijndrecht gaat duurzaam (gemeente Zwijndrecht) en komt voort uit het programma Duurzaamheid 2024-2027. Deze middag is mede mogelijk gemaakt samen met de vrijwilligers van Stichting Natuur en Landschap Zwijndrechtse Waard, natuurgidsen van IVN en medewerkers van de Fitmakers en DuzaDorp.