Maak kennis met de 2de finalist Groenste Tuin Verkiezing

28 sep 2021

Uit de 40 bewoners die meededen met Groenste Tuin Verkiezing heeft de jury 3 tuinen gekozen die in de finale staan. Vandaag stellen we je graag voor aan Jur Houtman en Petra Wapperom met hun mooie tuin aan de Volgerland in de wijk Walburg.

De jury werd gastvrij ontvangen in deze natuurlijke tuin. Hoewel de tuin niet heel groot is, is er genoeg te zien. Zo groeien er kersen, druiven, kruisbessen en frambozen in de tuin en nog veel meer andere bloeiende planten en struiken. Jur vertelt dat dit zijn ouderlijk huis is waar hij is opgegroeid en dat hij hier sinds 2009 woont met zijn vriendin.

De natuur mag gedeeltelijk haar gang gaan

“We vinden het fijn dat de tuin deels open is naar onze buren toe” zegt Petra. “We voelen ons hierdoor niet zo opgesloten en het contact met de buren is gelukkig goed. De natuur mag best voor een deel haar gang gaan in onze tuin. Tot onze vreugde trekt onze tuin veel vogels, vlinders en bijen aan. We zien regelmatig merels, mussen en koolmeesjes.

Nieuwe planten kopen is niet altijd nodig, ik haal ook vaak stekjes van onze planten, die ik weer in de tuin terugplaats nadat ze geworteld zijn. We doen ook aan natuurlijke ongediertebestrijding, maar de slakken zijn lastig. Als iemand nog een goede suggestie heeft om deze beestjes te bestrijden dan hoor ik het graag!”

Dromen over grote tuin

“We zijn blij met onze kleine groene oase in dit verstedelijkt stukje Zwijndrecht, maar onze grote droom is om ooit een hele grote tuin te hebben. We realiseren ons dat we dit hier in de buurt niet kunnen kopen, dus we kijken rond in het Noorden van ons land.

Het lijkt ons heerlijk om daar een bed en breakfast te beginnen met een paradijselijk mooie tuin, waar onze gasten ook van kunnen genieten”. Jur voegt toe dat hij acteur is en dat het hem ook geweldig lijkt om theatervoorstellingen te geven in hun eigen tuin.

De tuinen van Appertern

Het enthousiaste stel bezoekt tijdens hun vakantie vaak mooie tuinen en parken in Nederland en het buitenland. Jur: “We worden er blij van en we doen er inspiratie op voor onze eigen tuin. De tuinen van Appeltern bijvoorbeeld is een echte aanrader, hier komen we heel graag.”

Bekendmaking winnaars

Half oktober maakt wethouder Jacqueline van Dongen bekend wie de uiteindelijke winnaar van de Groenste Tuin Verkiezing is. De winnaar ontvangt een wormenhotel, maar ook voor de andere finalisten zijn er mooie prijzen. Ook de winnaar van het groenste balkon maken we half oktober bekend.