Olifantsgras is goed voor… ALLES!

29 jun 2021

Afgelopen maand is in het Molenvlietpark de Miscanthus aangeplant. Je zult wel denken, Miscanthus? Deze plant is beter bekend als Olifantsgras. Misschien heb je het weleens ergens zien staan, maar heb je nooit geweten hoe geweldig deze plant is voor een gemeente als Zwijndrecht, waar de A16 dwars doorheen gaat!

Afvang fijnstof én CO2

In het Molenvlietpark is een braakliggend terrein van 2000 m2 meter gebruikt voor de aanplant van het Olifantsgras. Over een jaar of 4 is de plant volgroeid en vangt het 5 à 6 keer meer fijnstof af dan een boom! Fijnstof is een probleem voor de gezondheid van de mens. Gelukkig staan er ook veel bomen in Zwijndrecht die ook zorgen voor de afvang van fijnstof. Als klap op de -duurzame – vuurpijl vangt het Olifantsgras ook C02 af! CO2 zorgt voor problemen voor het klimaat.

Volledig recyclebaar

Na de oogst in het voorjaar van 2022 is het volledig recyclebaar, want het wordt versnipperd en gebruikt voor nieuwe plantenvakken in de gemeente. Het versnipperde Olifantsgras ervoor dat de bodem niet verder uitdroogt en voorkomt onkruid in de plantenperken. Daardoor zien de plantenperken er ook nog eens veel mooier uit!

Hartstikke duurzaam

Heeft olifantsgras dan nadelen? Nou eigenlijk niet. Want het heeft niet eens onkruidbestrijding, bemesting of extra water nodig. En omdat het in Zwijndrecht geteeld én gebruikt wordt, komt er weinig transport aan te pas. Hartstikke duurzaam dus!

Biodiversiteit

Op deze plek in het Molenvlietpark is trouwens ook gedacht aan de biodiversiteit. Er is een bloemenmengsel ingestrooid waar deze zomer vlinders en insecten heel blij van worden. En het insectenhotel zorgt ervoor dat insecten een plekje hebben om te schuilen.