Scouting Panoord maakt duurzame waterspeelplek

21 dec 2021

De afgelopen drie jaar werkten leden van Scouting Panoord hard aan hun eigen duurzame project: een waterspeelplek! Het terrein combineert een waterberging voor bij zware regenval met speeltoestellen zoals een boot en een brug. En door de aanpassingen van het rioolstelsel van de scouting worden hemelwater en rioolwater van elkaar gescheiden. Lees snel meer over dit duurzame project.

Van wens naar een resultaat om trots op te zijn!

Enkele jaren geleden ontstond bij leden van Scouting Panoord het idee deze waterspeelplek te maken. Een normale speelplek was geen optie, vanwege veel bladval en het ontstaan van algen in het natte seizoen. De scouting maakte een tekening van de speelplek die zij voor zich zagen en met de hulp van een ontwerper werd een plan gemaakt.

Met sponsoring van onder andere de stichting Maatschappelijke Betrokkenheid Zwijndrechtse Waard kon het project uiteindelijk worden uitgevoerd.

Wie nu over het terrein loopt ziet een boot waarop kinderen naar hartenlust kunnen doen alsof zij de schipper van het vaartuig zijn en een loopbrug. Bij hoog water vormt de grond rondom deze speeltoestellen een buffer die het extra water opvangt. Verder zijn er op het terrein nog andere speeltoestellen en een bloemenweide te vinden. Vanwege het water mogen kinderen hier alleen onder toezicht spelen.

De groene waterspeelplek draagt bij aan de biodiversiteit

Voor het project heeft de scouting veel zelf de handen uit de mouwen gestoken. Dit deden zij met een groep van in totaal 10 vrijwilligers. Ze groeven bijvoorbeeld zelf de bestaande rioleringsbuizen uit, zodat deze konden worden gesplitst. En ze groeven de nieuwe weer in. Nu loopt er schoon regenwater naar de vijver. Wanneer de vijver vol is, loopt het water naar de sluis.

Verder is er nieuw groen geplant. De afgegraven grond is zoveel mogelijk op eigen terrein verwerkt. Bijvoorbeeld om gras in te zaaien. Gebouwbeheerder Wim Stam: “We werken zoveel mogelijk circulair hier op de scouting. En we hebben oog voor de biodiversiteit. Binnen een paar maanden heeft zich hier waterleven ontwikkeld en dat is mooi om te zien!”

Op het terrein van de scouting vind je ook een bloemenweide. Binnenkort wordt daar een bijenkas aan toegevoegd.

Kinderen leven zich helemaal uit bij Scouting Panoord!

Sinds de aanleg hebben de kinderen er al veel gebruik van gemaakt. Ze vinden het heerlijk om rond te rennen en leven zich helemaal uit! We hebben hier ook een avonturenterrein en een doolhof.

Er is altijd toezicht vanuit de scouting. Wanneer het terrein wordt gebruikt door andere instellingen, zorgt de gebruiker zelf voor toezicht. Zo houden we het veilig.

Wil je meer weten over Scouting Panoord? Neem dan ook eens een kijkje op hun website: https://panoord.nl/