Spaar water voor later. Plaats een regenton.

4 okt 2022

Het klimaat verandert. Het weer wordt minder stabiel. Soms gaat het hard regen, dan is het weer lang droog. Door een deel van het regenwater op te vangen, komt er minder water in het riool terecht en is er minder kans op wateroverlast. Bovendien heb je dan ook in tijden van droogte gratis water voor de plantjes!

De meest eenvoudige manier om regenwater te benutten is de regenton. Het is niet heel moeilijk om een regenton op de regenpijp aan te sluiten. Het regenwater kan gebruikt worden voor het begieten van planten in de tuin of op het balkon. Regenwater is zacht en dat is goed voor de planten en bovendien bespaar je zo op drinkwater.

Waar moet je op letten?

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten, als je een regenton koopt.

  • Regentonnen zijn in allerlei vormen en maten te koop met een capaciteit tot ca. 200 liter. Naast de klassieke houten ton zijn er diverse kunststofmodellen die minder gevoelig zijn voor vorst.
  • Regentonnen bergen door de beperkte afmeting maar beperkt water. Een regenton moet dan ook altijd voorzien zijn van een overloop. Er bestaan vulautomaten, dat zijn koppelstukken tussen de regenpijp en de regenton, die ervoor zorgen dat de regenton niet overloopt; als de regenton vol is loopt het water via de regenpijp weg.
  • Het is handig om de regenton op een verhoging te zetten, zodat je makkelijk een emmer of gieter onder het kraantje te kunt zetten.
  • Het is ook aan te raden om een bladvang te plaatsen in de regenpijp boven de verbinding met de regenton. Er bestaan systemen waarbij de bladvang gecombineerd is met de vulautomaat. Dit voorkomt dood materiaal in de regenton en houdt het water schoon.

Meer weten? Lees verder over het plaatsen van een regenton en het aansluiten op de regenpijp.

Regenton-subsidie

Maak gebruik van de regenton-subsidie en bespaar 50% op de aankoop van je regenton! De voorwaarden en het aanvraagformulier vind je hier.
En in deze flyer (pdf-bestand) hebben we alle informatie nog even op een rijtje gezet.