Speeltuin Walraven van Hallstraat ontvangt het hoogste duurzaamheidslabel

11 nov 2021

Afgelopen woensdag is de speeltuin aan de Walraven van Hallstraat officieel geopend door groep 3 en groep 7 van Kindcentrum De Bron. Deze speeltuin is alles behalve een doorsnee speeltuin. Bij de aanleg is rekening gehouden met duurzaamheid en het klimaat. De speeltuin heeft een natuurlijke en avontuurlijke uitstraling en prikkelt de ontwikkeling van kinderen. Voormalig tv-presentator Lodewijk Hoekstra reikte tijdens de opening het NL Terreinlabel A uit aan wethouder Jacqueline van Dongen.

Wethouder Jacqueline van Dongen (duurzaamheid) onthulde woensdag samen met 2 leerlingen van Kindcentrum De Bron een bord waarmee de speeltuin officieel geopend werd. Daarna staken zij de handen uit de mouwen, want samen met andere leerlingen uit groep 3 en groep 7 zijn er bloembollen, planten en een boom aangeplant. De kinderen stonden uiteraard te popelen om de speeltuin in gebruik te nemen.

Wethouder Jacqueline van Dongen: Van klimmen en klauteren krijgen kinderen een betere motoriek. Buiten zijn zorgt voor een betere weerstand én in een speeltuin maak je makkelijk vriendjes. En dan is de speeltuin ook nog eens heel duurzaam aangelegd. Kinderen uit de buurt herkennen de oude toestellen of delen daarvan. Naast lekker buiten spelen leren ze spelenderwijs dat je producten of onderdelen prima kunt hergebruiken door ze op te knappen of een andere functie te geven. Twee vliegen in één klap dus!”

Hergebruik materialen

Bij de aanleg van de speeltuin in de Walraven van Hallstraat zijn zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Van de oude tegels is een zithoekje gemaakt. De glijbaan van het oude klimtoestel wordt nu gebruikt als taludglijbaan en het duikelrek is opgeknapt en heeft ook een nieuwe plek in de speeltuin gekregen. Staanders van de schommels zijn gebruikt om een insectenhotel en nestkasten voor mussen op te hangen. De beplanting staat in het teken van het stimuleren van biodiversiteit. De wadi in de speeltuin heeft een dubbele functie. Het fungeert als tijdelijke waterberging tijdens extreme neerslag en het balanceerparcours boven de wadi is een uitdaging voor kinderen. Ook als het niet geregend heeft, kan er water in de wadi staan. Via een grondwaterpomp op een heuveltje stroomt water door een waterloop met keien naar de wadi.

Hoogste duurzaamheidsscore

Alles bij elkaar heeft dit de hoogste duurzaamheidsscore opgeleverd van NL Greenlabel. NL Greenlabel is een organisatie dat staat voor een meetbaar duurzame leefomgeving en heeft de gemeente gestimuleerd om de ambities op het gebied van duurzaamheid in deze speeltuin waar te maken.

Lodewijk Hoekstra is initiatiefnemer van NL Greenlabel: “Alle keuzes die gemaakt zijn voor de inrichting en beheer van deze speeltuin zijn aantoonbaar duurzaam. Denk daarbij aan hergebruik, biodiversiteit en wat is de impact op het klimaat. Als je alles bij elkaar optelt dan kom je op de hoogst haalbare score, ofwel het NL Terreinlabel A.”