Tijd voor de derde finalist Groenste Tuin Verkiezing

5 okt 2021

Vandaag is de beurt aan de derde en laatste finalist van de Groenste Tuin Verkiezing 2021. Ook Leo Lommers en zijn partner Sonja dingen mee naar de titel en de mooie prijzen. We stellen hen en hun tuin graag aan je voor.

14 kleinkinderen op een muurtje

De jury trof een tuin vol verassingen aan in de Prinses Marijkestraat. Wat direct de aandacht trekt is een grote boomstamconstructie waar druiven en weelderige klimplanten tegenaan groeien, een echte blikvanger! Het volgende wat opvalt zijn de hoogteverschillen die in deze tuin gecreëerd zijn. Leo, de trotse eigenaar van deze tuin, vertelt dat er veel is veranderd sinds hij hier is komen wonen. Voorheen was er namelijk alleen tegels en gras.

“Sonja is degene met de groene vingers en de kennis over groen en tuinen, dus hoe de tuin er uitziet is voor een groot deel aan haar te danken”, zegt hij.

“Ik heb ooit ‘Tuin en Landschap’ gestudeerd, vertelt Sonja. “Dus dat komt nu mooi van pas. Het ontwerp van de tuin hebben we zelf gemaakt, maar een hovenier heeft ons geholpen bij  de aanleg. We hebben bewust een wadi in de tuin gecreëerd, dit is een laag punt waar het water naartoe gaat bij harde regenval. Op deze plek staan plantensoorten die het goed doen bij een natte ondergrond”.

“We hebben zoveel mogelijk materialen hergebruikt, zoals de straattegels die we hebben verwijderd uit de tuin. Dit is nu een gezellig halfrond muurtje geworden waar mijn kleinkinderen soms met zijn allen opzitten en dat zijn er maar liefst 14!”, zegt Leo trots.

De tuin heeft geen tegelpaden, het stel  heeft gekozen voor olivijnzand en -split dat bijdraagt  aan het verminderen van de CO2 in de lucht én regenwater goed door laat. “Het zou ook ideaal zijn voor het brandgangpad achter de tuinen, want hier kan het water maar moeilijk weg als het hard regent”, zegt Leo. ”

Grootmoeders oorbel

Er staan enorm veel verschillende soorten planten in tuin, zoals Rozemarijn, wilde Marjolijn, Sint Janskruid, de grote Kattenstaart en de Leycesteria formosa, ook wel ‘grootmoeders oorbel’ genoemd, een aparte plant met prachtige hangende bloemen. “Niet alle planten in de tuin zijn inheemse soorten, maar wel zoveel mogelijk, omdat dit het meeste bijdraagt aan de biodiversiteit”, vertelt Sonja.

Al die verschillende soorten zorgen ervoor dat de tuin volop bezocht wordt door vogels, verschillende soorten bijen en vlinders, waaronder recent ook de Kolibrie vlinder. Sonja licht toe dat veel verschillende planten zorgen voor een natuurlijke ongedierte bestrijding. Hierdoor blijft alles goed in balans.

Bekendmaking winnaars

Half oktober maakt wethouder Jacqueline van Dongen bekend wie de uiteindelijke winnaar van de Groenste Tuin Verkiezing is. De winnaar ontvangt een wormenhotel, maar ook voor de andere finalisten zijn er mooie prijzen. Ook de winnaar van het groenste balkon maken we half oktober bekend.