Tiny Forest aangelegd in het Molenvlietpark

20 mrt 2024

Zwijndrecht heeft sinds woensdag 20 maart een Tiny Forest. 250 leerlingen van basisschool De Develhoek, buurtbewoners en IVN Natuureducatie hebben het minibos samen aangelegd. In totaal zijn er 3000 miniboompjes geplant die in 10 jaar uitgroeien tot een volwassen bos.

Een Tiny Forest is een minibos waarvoor heel veel verschillende kleine boompjes volgens de Tiny Forest-methode dicht op elkaar worden geplant. In Zwijndrecht gaat het om 3000 miniboompjes en ruim 25 boomsoorten. Het Zwijndrechtse Tiny Forest is 750m² en is hiermee het grootste Tiny Forest van Zuid-Holland. Het kleine bos komt in de plek van de 8 zieke bomen die in april 2023 werden gekapt.

Samen planten én leren

Basisschool De Develhoek heeft het Tiny Forest ‘geadopteerd’. De leerlingen van de school zijn ‘Tiny Forest Rangers’. Zij gaan het kleine bos beschermen en verzorgen. Op woensdag 20 maart deden zij het leuke werk. In groepjes plantten de leerlingen de eerste boompjes. Het was een leuke en leerzame dag. De leerlingen kregen namelijk ook een gastles van IVN Natuureducatie over het belang van groen en uitleg over hoe de bomen geplant moesten worden.

Het Tiny Forest blijft een plek waar veel van geleerd kan worden. De bomen zijn nu nog klein en groeien uit tot een volwassen bos. Daarom is er ook een buitenlokaal te vinden. Scholen kunnen dit lokaal gebruiken voor lessen in de natuur. Natuurlijk mogen ook andere bezoekers van het bos de zitjes gebruiken.

Fijne plek voor mens en dier

Al dat extra groen is niet alleen goed voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Volgroeide bomen zorgen namelijk voor flink wat verkoeling tijdens hete zomers. Ook vangen de minibossen bij flinke regenbuien veel regenwater op.

Het Tiny Forest is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Zuid-Holland.