Tuin van Marian

30 apr 2021

De eetbare tuin

Marian bezit samen met haar man een prachtige groene voor- en achtertuin bij haar woning aan de Rotterdamseweg in de wijk Walburg. Marian houdt veel van groen en is vaak in haar tuin te vinden. Zij vertelt hierover;  “onze groene tuin geeft mij een gevoel van geluk, ik vind het geweldig om er lekker in bezig te zijn. Bovendien zorgt het groen er ook voor dat wij veel minder hoeven uit te kijken op alle hoogbouw in de omgeving. Naast dat de tuin zorgt voor veel ontspanning, is de tuin ook nog eens erg nuttig, het zorgt jaarlijks namelijk voor veel verse groente en fruit. Zo hebben wij druiven, tomaten, kersen, peren, bramen, appels, frambozen en hazelnoten om van te genieten. Bijzonder blij ben ik met onze vijgenboom met ieder jaar veel vijgen, waarmee ik heerlijke vijgentaart bak.”

Marian vertelt dat zij heel bewust omgaan met het milieu, duurzaamheid en natuurlijke bestrijdingsmethoden. Naast een grote regenton  in de tuin en een warmteboiler op zonne-energie heeft zij een manier gevonden om zelf huisvuil te composteren. Dit doet zij speciale korrels toe te voegen aan het groene huisvuil, hierdoor wordt het groene afval omgezet tot geweldige compost voor de tuin. Daarnaast maakt zij bewust keuzes in de aanplant van het soort planten in de tuin, wat zorgt voor een natuurlijk evenwicht. Zo zorgt de mooie walnotenboom in de tuin er bijvoorbeeld voor dat muggen op afstand worden gehouden en dat is natuurlijk prettig als je lang ’s avonds buiten wil zitten. Door de aanwezige vijver, de bomen, struiken en natuurlijk het fruit is de tuin ook erg aantrekkelijk voor veel vogels.


Elkaar ontmoeten

Marian is ook heel blij met haar voortuin, “het is ongelooflijk hoeveel groenten we jaarlijks plukken uit deze tuin. Wat ik ook erg leuk vind is dat ik hierdoor veel leuke gesprekken heb met buurtbewoners en met mensen die hier zomaar voorbij lopen. Zij zijn geïnteresseerd in wat hier allemaal in de tuin groeit en dan raken we hierover aan de praat.” Marian vindt veel nuttige informatie op de APP  ‘De Makkelijke Moestuin’. Een echte aanrader, vindt zij.