Van bedrijfskleding tot bankje
11 jun 2021
Bezoekers van de gemeentewinkel kunnen plaatsnemen op een speciale duurzame bank. De bank met 2 plantenbakken is gemaakt van versleten bedrijfskleding van medewerkers van de gemeentewerf. De afgelopen twee jaar is er 172 kg bedrijfskleding ingezameld. Wethouder Jacqueline van Dongen (Duurzaamheid) nam de bank dankbaar in ontvangst.
Sinds twee jaar levert Heigo de werkkleding van gemeente Zwijndrecht, die mede gekozen is vanwege de duurzaamheidsaspecten. De leverancier werkt samen met het bedrijf CLS Tex, die de oude werkkleding verwerkt tot nieuwe circulaire producten. Zwijndrecht is de eerste gemeente in Nederland die voldoende kleding heeft ingezameld en koos ervoor hiervan een bankje te laten maken.
Wethouder Jacqueline van Dongen is er blij mee: “Op de gemeentewerf werken zo’n 60 medewerkers. De kleding wordt dagelijks gedragen en heeft aardig te lijden door het werk in de buitenruimte. Gemiddeld gaat de kleding 1 tot 2 jaar mee. Op deze manier krijgt de kleding een tweede leven. Een mooi voorbeeld van circulair denken en doen.”
Van kleding tot bankje tot …
Na het inzamelen wordt de kleding vermalen en voor de stevigheid gemengd met zachte afvalplastics, afkomstig uit het PMD restafval. Na toevoeging van natuurlijk bindmiddel, kan er een bank van worden gemaakt. De levensduur is ongeveer 40-50 jaar. Daarna is het mogelijk de bank weer om te vormen tot een nieuw circulair product.
Tijdelijke plek
De bank zal overigens maar tijdelijk in het gemeentehuis staan. Volgend jaar gaan we op zoek naar een mooie plek in Zwijndrecht.
Duurzaamheid op de gemeentewerf
De gemeentewerf werkt stap voor stap steeds duurzamer. Zo wordt bij de aanschaf van nieuwe materialen bijvoorbeeld gekeken of er een duurzamer alternatief is. Ook is de buitenverlichting op de werf onlangs vervangen door ledverlichting met een bewegingssensor. Op die manier besparen we kosten