Verduurzamen en zuinig omgaan met energie begint bij bewustwording!
12 okt 2022
‘Verduurzamen en zuinig omgaan met energie begint bij bewustwording!’, dat zegt Tom van der Geest, inwoner uit Zwijndrecht die al jaren geleden is begonnen om zijn woning energieneutraal te maken. Tom is inmiddels gepensioneerd, maar heeft jarenlang gewerkt bij Eneco en later bij Stedin. Dus eigenlijk niet vreemd dat hij er al vroeg bij was.
Het begon eigenlijk al in 2000 tijdens de renovatie van zijn huis, dat er elektrische vloerverwarming in de woonkamer en keuken werd aangelegd en later in 2012 kwamen de eerste zonnepanelen. Er was een actie voor het personeel dat je met korting 6 zonnepanelen kon aanschaffen. En dat scheelde toch al gauw €50,- per maand. Dat beviel zo goed dat Tom in de loop van de jaren steeds verder is gaan verduurzamen. En nu is zijn huis helemaal van het gas af en voorziet hij in zijn eigen stroomvoorziening. Sterker nog, hij krijgt elke maand een klein bedrag terug van Eneco.
Kleine stappen
Met kleine stappen heeft Tom de afgelopen jaren allerlei energiebesparende maatregelen genomen, zoals elektrische vloerverwarming in de woonkamer en keuken, gevelisolatie en het aanbrengen van isolatiematrassen in de kruipruimte, zodat een goede vloerisolatie is ontstaan. Volgens Tom scheelt dat gauw 4 graden. In ieder geval heeft hij geen koude voeten meer. Inmiddels zijn er in totaal 30 zonnepanelen. Belangrijke reden ook om het aantal zonnepanelen uit te breiden was dat het een goede investering was of zoals Tom zei: “Het rendement van de zonneopbrengst is groter dan de rente op mijn spaarrekening.”
Wateropslag in de tuin
Om volledig van het gas af te komen zijn er verschillende airco units geplaatst die zowel kunnen koelen als verwarmen. Voor een optimale isolatie en koeling heeft Tom niet alleen gekozen voor dubbel glas, maar ook rolluiken voor zijn ramen laten plaatsen. En tot slot heeft hij in zijn tuin naast 2 regentonnen van 160 liter een grindbak van 150 liter voor wateropslag ingegraven en afgedekt waar regenwater van zijn dak wordt opgevangen.
De drie tips van Tom:
Tip 1. Praat met je medehuisgenoten of je wilt verduurzamen en zo ja hoe gaan we dat doen en waar gaan we mee beginnen. Het moet tussen je oren gaan zitten. “De knop moet om”.
Tip 2. Hoeveel geld wil je investeren in verduurzamen ofwel “wat heb je er voor over?”. Tom zegt in het verlengde hiervan: “Ik wil een bijdrage leveren aan het verbeteren van de wereld voor mijn kinderen en kleinkinderen.”
Tip 3. Als je zonnepanelen gaat plaatsen, begin dan met minimaal 6 panelen. Dat scheelt je zo €50,- per maand aan stroom. Maar dat zal bij de huidige prijzen het dubbele zijn.
Ook de knop omzetten?
Er moet nu iets gebeuren om minder gas te gebruiken. Wil je weten wat jij kunt doen? Kijk op: https://www.zetookdeknopom.nl/
Extra tip: subsidie!
Je kunt van de Rijksoverheid aantrekkelijke subsidies krijgen voor isolatie en voor een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Daarmee verlaag je de kosten flink. Ontdek welke subsidies er zijn en waar je ze kunt aanvragen. Goed om te weten: de subsidies voor isolatie en een warmtepomp zijn vanaf 2022 ongeveer 30 procent van de kosten. Kijk voor meer informatie op: https://www.verbeterjehuis.nl/hoe-betaal-ik-het/subsidies/
Extra tip: Goed Wonen Lening
Overweegt u om uw woning duurzamer, energiezuiniger of kwalitatief beter te maken? De Goed Wonen Lening kan daar bij helpen! De Goed Wonen Lening is bedoeld voor het verduurzamen van uw woning door bijvoorbeeld energiebesparende of –opwekkende maatregelen te treffen. Daarnaast kan een klein gedeelte van de lening ook gebruikt worden voor woningaanpassingen om langer zelfstandig te blijven wonen en/of uw woning veiliger te maken. Kijk voor meer informatie op www.zwijndrecht.nl/goedwonenlening.