Wat hoort bij het oudpapier? En wat niet?

5 okt 2021

Daar sta je dan met je gebruikte koffiebeker… Mag deze beker nou wel of niet bij het oud papier? Om je te helpen met je afvalscheiding is de Afvalscheidingswijzer gemaakt, zodat je niet meer hoeft te twijfelen! Ga naar www.afvalscheidingswijzer.nl en krijg tips over je hoe je je afval kunt scheiden.

Circa 90% van het nieuw op de Nederlandse markt gebrachte papier en karton wordt ingezameld en gerecycled. Daarmee zijn we koploper papierrecycling! Er gaan echter waardevolle grondstoffen verloren door vocht, vet en etensresten in het oudpapier.

Daarom is er een nieuwe scheidingswijzer gemaakt. De Scheidingswijzer helpt je bij het bepalen welke producten wel en niet bij het oudpapier mogen.

De belangrijkste boodschap is: alleen schoon en droog papier en karton mag bij het oudpapier. Dat betekent dat het oudpapier grotendeels vrij moet zijn van productresten zoals voedsel, vloeistoffen en andere materialen dan papier.

Het recyclingproces wordt overigens niet verstoord door kleine materiaalonderdelen als kunststof tape of vensters. Dat geldt eveneens voor voedselverpakkingen met een paar kleine vlekken of kruimels. Ook dat papier en karton mag bij het oudpapier.