Wat zit er in het restafval in de gemeente Zwijndrecht?

7 jun 2021

De meeste van ons scheiden ons afval en dat doen we steeds beter. Toch zien we dat er in het restafval nog steeds veel materialen zitten die hier niet in thuishoren. Denk aan gft en etensresten, plastic verpakkingen, blik en drinkpakken, papier en textiel. Die materialen worden samen met het restafval verbrand. Dat is zonde!

Gft en etensresten

Elke dag hebben we afval van groente, fruit en andere etensresten. Denk aan klokhuizen, aardappelschillen, kippenbotjes maar ook etensresten die overblijven na een maaltijd. Net als tuinafval mag dit in de gft-bak. Toch blijkt dat er in de restafvalbak nog een derde aan gft en etensresten zit. Hier valt nog veel winst te behalen, want gft en etensresten zijn hele waardevolle grondstoffen. Zij vormen de basis voor groen gas en compost.

Plastic, blik en drinkpakken

Helaas zit er in ons restafval nog ongeveer 20% plastic, blik en drinkpakken. Twijfel je soms of iets in de plasticbak mag? Daar is een handig ezelsbruggetje voor. Stel jezelf 3 vragen: is het een verpakking, is het leeg en komt het uit de keuken of badkamer? 3x ja? Dan hoort het bij plastic, blik en drinkpakken.

Papier en karton

Wij zijn goed in het scheiden van papier en karton. Toch gooien we af en toe nog weleens papier bij het restafval. Denk aan de kassabonnetjes waar je een propje van hebt gemaakt of je krabbels op een post-iT of notitieblaadje. Het belangrijkste bij het scheiden van papier, is dat het schoon en droog moet zijn. Vuil papier, zoals zakdoekjes of pizzadozen met vetvlekken, hoort bij het restafval. Schoon en droog papier kunnen we tot wel zes keer hergebruiken.

Textiel

Jaarlijks leveren we 5 kilo textiel netjes gescheiden in, maar we gooien ook nog ongeveer 9 kilo textiel bij het restafval. Denk eens aan al die sokken en boxershorts met gaten, of witte shirts met zweetvlekken. Waar heb je die in gegooid? Ook kapot en versleten textiel mag in de textielbak, als het maar schoon en droog is.

Tips en tricks

– Twijfel je over een product? Check de afvalwijzer in de HVC app, nu met handige foto- en barcodescanner.
– Verpak jouw gft en etensresten in een biologisch afbreekbaar zakje en voorkom stankoverlast en overlast van beestjes.
– Zet een klein afvalbakje op het aanrecht of in een keukenkastje. Zo kun je snel je schillen en etensresten kwijt
– Plasticbak of –zak snel vol? Vouw of druk lege drinkpakken en flesje plat en vouw de dop er weer op.
– Maak in huis ergens een vaste plek voor al het oude en kapotte textiel. Zo kan je het opsparen en hoef je niet voor alleen een kapotte sok naar de textielbak
– Zet een doos of krat of een centrale plek in huis en verzamel heel eenvoudig al het oud papier en karton. Zo maak je afval scheiden nog makkelijker.