Zet een boom in je tuin!

5 jul 2021

Bomen zijn beeldbepalend, geven privacy, bieden schaduw en zorgen voor een fijne atmosfeer. Welke voordelen er precies zijn en hoe je het beste een boom kiest voor je tuin, lees je hier.

Voordelen van bomen

Op hete dagen kan de temperatuur bij een gemiddeld grote boom 2-5 graden Celsius lager zijn dan de omgeving en voor het gevoel wel 10 graden lager. De schaduw van een boom zorgt voor minder verdroging van de bodem eronder waardoor de beplanting minder water nodig heeft. Ook zorgen bomen voor bescherming tegen weersinvloeden en zijn ze een belangrijke producent van zuurstof. Ze absorberen stof waardoor ze de lucht zuiveren.

Bomen houden water vast, bieden leefruimte aan vogels en insecten en kunnen vruchten dragen. Hierdoor zijn ze heel belangrijk voor de biodiversiteit in de tuin.
Allemaal goede redenen dus om een boom in je tuin te planten.

Hoe kies je een boom?

Voor iedere tuin is een geschikte boom te vinden met prachtige bloesems, vruchten of herfstkleuren. Het is belangrijk om een boom te kiezen die bij jouw tuin past. Kijk daarbij naar de grootte van je tuin en de soort grond. Een natte tuin vraagt om een andere boom dan een hele droge tuin en ook de grondsoort en hoeveelheid zonlicht hebben invloed op je keuze. Denk ook na over dit: gaat het om de sierwaarde, wil je vruchten, wil je schaduw of bescherming tegen inkijk? Moeilijk om te kiezen? Laat je dan informeren bij een tuincentrum.

De Groenste Tuin Verkiezing

Staat er al een mooie boom in jouw tuin? Doe dan mee aan de verkiezing ‘De groenste tuin van Zwijndrecht’ en maak kans op mooie prijzen. Via deze link vind je alle informatie en kun je jezelf aanmelden tot 1 september 2021.