Zwijndrecht wint de award ‘Beste Groenspreiding’ van de Groene Stad Challenge

25 jan 2022

Zwijndrecht is in de prijzen gevallen bij de Groene Stad Challenge. De gemeente sleepte de award voor ‘Beste Groenspreiding’ in de wacht. Dit betekent dat Zwijndrecht van de ruim honderd deelnemende gemeenten het groen op de beste manier heeft verspreid in de gemeente. Wethouder Jacqueline van Dongen ontving de award uit handen van Lodewijk Hoekstra en Harm Edens.

Het afgelopen jaar heeft de organisatie van de Groene Stad Challenge ruim 100 gemeenten geanalyseerd op kwaliteit en hoeveelheid groen. Voor de award ‘Beste Groenspreiding’ is er gekeken naar het groen dat in de gemeente aanwezig is en hoe dit is verspreid. Niet alleen in de openbare ruimte, maar ook in particuliere tuinen. Is er overal evenveel groen aanwezig? Gemeente Zwijndrecht kwam daarbij als winnaar uit de bus! Dat betekent dat het groen in de gemeente goed verdeeld is over alle wijken en buurten.

Wethouder Jacqueline van Dongen: “Het is ontzettend mooi dat we deze award hebben gewonnen. Het is een bevestiging dat we de juiste weg zijn ingeslagen als het gaat om groen in onze gemeente. Maar we zijn er nog lang niet. In de data die we van de Groenste Stad Challenge hebben ontvangen zien we dat er werk aan de winkel is om gemeente Zwijndrecht écht te vergroenen. En dan niet alleen in de openbare ruimte, maar ook in de tuinen van onze inwoners. We zullen de inwoners nog meer stimuleren om tegels uit de tuin te halen en er groen voor terug te plaatsen.

Meer groen belangrijk voor gezondheid, klimaatadaptatie en biodiversiteit

Elke gemeente wil vergroenen. Zwijndrecht ook, maar de vraag is hoe? De Groene Stad Challenge helpt de gemeente daarbij door inzicht te geven in de mate van vergroening binnen de gemeente. Elke m2 is door de organisatie geanalyseerd. Zo wordt duidelijk waar het al goed gaat en waar mogelijkheden voor vergroening zijn. Waar nog veel winst te behalen is, zijn de tuinen van de inwoners. Door tegels te vervangen voor groen draagt de tuineigenaar bij aan een groener en gezonder Zwijndrecht.

Lodewijk Hoekstra, mede-initiatiefnemer van de challenge: “Er liggen enorme uitdagingen op het gebied van biodiversiteit, klimaatadaptatie en gezondheid voor ons. Deze challenge biedt de nodige handvatten voor gemeenten. Zo kunnen ze snel stappen zetten richting een groenere en fijnere stad!”